• byjenniferfletcher

Sådan skabes tøjet; fra idé til produkt

Hver gang jeg laver nyt tøj, er processen den samme. Processen starter med inspiration, herefter skal der designes, så skal der laves mønster, stoffet skal udvælges og til sidst skal tøjet syes. Hvert stadie i processen vil jeg gerne lære dig mere om i dette blogpost ...


Inspiration

Det hele starter med inspirationen. Inspirationen er der hvor der tænkes over farver, teksturer, detaljer, mood og historie. Det er her man overvejer hvad tøjet skal repræsentere og hvilken historie det skal fortælle.


Jeg bliver typisk inspireret af forskellige billeder eller nuværende trends, som jeg sætter mit eget præg på. Inspirationen kan også opstå, hvis jeg føler en mangel på noget tøj jeg vil have, men som jeg ikke kan finde andre steder. 

Inspirationen kan vises frem igennem et moodboard med billeder, tegninger, farvekort og evt. stofprøver.


Design

Når jeg designer oplever jeg, at jeg først rigtig kommer igang, når jeg har tegnet i et stykke tid. Derfor starter jeg med at lave eksperimenterende skitser, hvor jeg tegner det første jeg kommer i tanke om, når jeg kigger på min inspiration.

Jeg kigger på teksturen, skyggerne og linjerne hvis jeg bruger inspirationsbilleder og på pæne ting hvis jeg bruger billeder af tøj (halsudskæringer, ærmer osv.), som jeg kan formulere til mit eget design. 


Når jeg har udvalgt mine yndlings eksperimenterende skitser, tegner jeg dem pænt op på et nyt stykke papir - nu ved jeg hvad jeg skal konstruere mønster til og sy.   


Mønster

Før tøjet kan syes skal der laves et mønster. Jeg laver mine egne mønstre ved at bruge et grundmønster, som jeg tilretter efter størrelse og design. Jo flere detaljer i tøjet, jo længere tid tager mønsteret at konstruere.


Jeg konstruerer altid mine mønstre i en størrelse 38 først og derefter graduerer jeg det ned til en størrelse 36 og op til en størrelse 40. Det tager lang tid at lave et mønster og graduere det efterfølgende - hvilket er derfor jeg lige nu ikke tilbyder flere størrelser end 36, 38 & 40.


Stof

En utrolig vigtig ting når man laver tøj, er at finde det helt rigtige stof. Der findes så mange forskellige typer og det kan ændre alt ved designet. Man skal tænke på om det skal være fast stof, stof med stræk, tykt stof, tynd stof, hvordan det falder og så meget mere!


Jeg har altid en god idé om hvilket stof jeg gerne vil bruge, når jeg er på inspirations stadiet - det hjælper mig med at forbinde tøjet til inspirationen og historien.


Sy

Inden jeg rigtig går igang med at sy, så sørger jeg for at få lavet en prøvemodel af mit ny-tilrettede mønster. Her sikrer man at pasformen, designet og detaljerne er perfekte, inden produktionen går igang i det rigtige stof.  


Sy stadiet er det, der tager længst tid da der er forskellige teknikker som bruges, som afhænger af hvad man skal sy. Sy stadiet er også det stadie, der varierer mest og et eksempel er, at med Varla nederdelen krævede det at jeg syede en flæse, i Mari kjolen har jeg håndsyet knapper i og med Mie bukserne er der syet lommer med pyntesting. Dvs. vidt forskellige ting, hvilket heldigvis gør det sjovere for mig at lave.


Jeg elsker at man går fra en idé i sit hoved, til at skabe noget der kan tages på og vises til verdenen. Jeg håber at du lærte noget nyt og fik et indblik i hvad det vil sige, at designe og sy tøj - det var i hvertfald meningen!


Hvis du nåede hertil: tak fordi du læste med.

Jennifer ♡♡

38 visninger
byjenniferfletcher_logo_classy_hanger

HJÆLP

KONTAKT

NYHEDSBREV

  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Pinterest Icon

© 2020 by Jennifer Fletcher, Danmark