• byjenniferfletcher

Upcycling guide: fra herreskjorte til slå om bluseAt forvandle noget gammelt til noget nyt og pænt, er det bedste ved at upcycle! Jeg har skabt denne feminine slå om bluse, fra en herreskjorte jeg fandt på Blå Kors' webshop www.lidtsmartere.dk. Jeg håber at guiden er nem at gå til - den er bygget op sådan, så for hvert trin er der tilhørende billeder, som forhåbentligt gør opgaven lidt lettere for dig.


Du skal bruge:

- Stor herreskjorte

- Symaskine

- Tilbehør; nåle, saks, målebånd, tråd & skråbånd

Tid: 3-4 timer


1: Prøv skjorten på (igennem hele guiden prøver jeg den på med vrangsiden ud, så jeg nemmere kunne sætte nåle i) og vurder hvor meget der skal tages af ærmerne og siden. Jeg tog 5,5 cm af ved ærmegabet og syede ned til en spids.


2: Klip kanten af 1cm fra syningen og klip derefter ind imod syningen ved ærmegabet, så tæt på syningen som muligt (klip ikke syningen over!) Disse klip gør, at blusen ikke buler i stoffet ned af siderne.


3: Klip kraven af og klip også ned langs ryggen. Sæt ryggen sammen igen med nåle, men fjern nogle cm. Prøv den på inden du syer, for at se om den sidder mere til. Jeg fjernede ca. 4 cm fra hver side.


4: Pres syningerne i siderne og ned af ryggen med strygejernet. Har du en overlocker, kan du overlocke sømmene eller lave zig-zag sting, så syningen ikke trævler. Klip det ovenskydende stof af hvis du vælger en zig-zag søm. Jeg har en overlocker, men jeg valgte zig-zag for at vise jer, som ikke har en overlocker.


5: Nu skal skuldersømmen klippes til. Prøv blusen på og hiv ærmerne op, så skuldersømmen sidder godt på skulderen. Marker hvor der skal klippes - jeg bruger en blå pen, der kan fjernes med vand. Husk at beholde 1 cm ekstra som sømrum.

Jeg klippede ca. 4 cm af hele vejen rundt i halskanten.


6: Inden slå-om delen laves, klippede jeg længden af blusen. Det gav mig en bedre idé om hvordan den ville se ud til sidst. Jeg prøvede blusen på og markerede hvor der skulle klippes (husk at tænk over sømrum, så klip 2 cm mindre af end du ville!)

Jeg klippede 23 cm af, hvilket bliver lidt mere bagpå fordi skjorter er længere bag på. Prøv så vidt muligt at klip den, så den bliver lige hele vejen rundt.


7: Prøv blusen på igen og form v-hals/slå-om delen med nålene. Tænk over hvor du vil have den til at overlappe og hvor langt ned den skal gå. Når du har placeret nålene, kan du klippe stykket af - men klip 1-2 cm fra nålene, sådan så du altid kan klippe mere af bagefter. Husk at inkluder 1 cm ekstra til sømrum. Brug stykket du klippede af, som skabelon til den anden side.


8: Nu er du nået til at lave halskanten og kanten på slå-om delen flot, hvilket kan gøres med skråbånd. Du kan se på billederne nedenfor hvordan jeg syede mit på, men hvis du skal bruge en konkret guide til syning af skråbånd i halskanten, så vil jeg anbefale denne gode og grundige guide med tilhørende video af Signe Eriksen fra Skaberlyst, som du kan læse her: https://skaberlyst.dk/sy-halskant-med-skraabaand-og-haandsyning/


9: Blusen begynder stille at tage form nu og vi er der næsten! Nu skal den nederste kant på blusen laves og jeg beregnede 2 cm sømrum, da jeg klippede bunden af - så derfor skal der bruges 2 cm til kanten. Den laves ved at folde 1 cm op, også folde 1 cm op igen. Sæt nåle i, sy og pres. Herved får du en fin kant, som ikke trævler.


10: Til blusens bindebånd, klippede jeg 2 stykker stof af ovenskydende stof fra skjorten. De måler 6x36 cm pr. styk, men hvis du vil have kortere eller smallere bånd, så kan du ændre i målene. Hver strimmel foldes på langs og syes med 1 cm sømrum (rigtige sider på stoffet mødes). Herefter brugte jeg en Rouleau vender til at vende strimlerne om på den rigtige side, men hvis du ikke har sådan en, så lav strimlerne store nok, så du kan bruge fingrene til at vende dem.


Når båndene er lavet, foldes hver ende ind og syes, så de ikke trævler. Derefter kan der syes rundt i hele kanten, for at gøre båndet ekstra pænt og holdbart.


11: På den øverste del af slå-om blusen, skal det ene bånd syes fast på enden og på den nederste del, skal det andet bånd syes fast på siden. Jeg prøvede den på og markerede hvor et passende sted var, hvilket var ca. 5 cm fra sidesømmen. Jeg syede hvert bånd på 2 gange, først ved at ligge det i den forkerte retning og sy (billede 1) og derefter folde det over imod den rigtige retning og sy igen (billede 2).


12: På det nederste stykke af slå-om delen, valgte jeg at sy en knap i (billede 1). Jeg var heldig at min skjorte allerede havde et knaphul der, så jeg skulle bare sy knappen i.

Udover det, så syede jeg en knap og et knaphul ved overlapningen foran, da jeg følte at blusen åbnede sig lidt op. Sy knappen på indenunder, så den ikke ses (billede 2+3).


13: Skjorten jeg brugte, var en manchet skjorte og derfor skulle jeg gøre noget ved manchetten. Jeg foldede manchetten halvt ind og syede den lukket. Herefter tilføjede jeg knapper, så den kunne lukkes til ved håndleddene. Dette giver denne pæne effekt med store ærmer, der går ind for neden af ærmet.


Har du en skjorte uden store manchetter, kan du springe dette punkt over, da dine ærmer meget gerne skulle være perfekte som de er.


Det var det sidste punkt i min guide, hvilket betyder: DU ER NU FÆRDIG!


Jeg håber at du er parat til at komme igang med et bæredygtigt upcycling projekt og at du får lavet en bluse, som du er super glad for!

Får du lavet denne bluse efter min guide, så tag mig endelig på Instagram @byjenniferfletcher - jeg vil så gerne se dit projekt


Jennifer xx*Min bluse åbner sig lidt foran når jeg læner mig frem, hvilket jeg tror skyldtes mangel på brystindsnit og dét at det engang var en herreskjorte, som jo har andre proportioner. Egentlig gør det mig ikke noget, men ville gerne pointere det hvis du oplever det samme.

375 visninger
byjenniferfletcher_logo_classy_hanger

HJÆLP

KONTAKT

NYHEDSBREV

  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Pinterest Icon

© 2020 by Jennifer Fletcher, Danmark